Wat is de functie van sportkleding

Wat is de functie van sportkleding?  

Is het dragen van sportspecifieke sportkleding nou echt nodig? Jazeker! Sportkleding zorgt ervoor dat je de juiste bewegingsvrijheid hebt die passend bij de sportspecifieke sport hoort. Je moet er toch niet aan denken om met een judopak op de racefiets te gaan zitten. Of om met je wielerbroek te moeten voetballen. Daarnaast beschermt sportkleding en sportkleding accessoires je tegen blessures, schaafwonden of blaren. 

Lichaamstemperatuur reguleren

Daarnaast is sportkleding ook ontwikkeld om je lichaamstemperatuur te reguleren. Zodat je lichaamstemperatuur constant blijft en je vitale organen goed blijven functioneren. Jij kan je dan geheel focussen op je sportactiviteit.  
De juiste sportkleding beschermt je tegen kou en warmte. Kou tijdens de warming-up of cooling down of denk aan extreme weersomstandigheden. Daarnaast beschermt goede sportkleding je tegen warmte tijdens de sportactiviteit, door de temperatuur van je lichaam af te voeren. 
Tijdens de inspanning stijgt je lichaamstemperatuur, je begint te zweten, zodat je lichaam kan afkoelen. Een deel van dit zweet verdampt en een ander deel wordt opgenomen door sportkleding welke goed vocht opneemt en deze afvoert naar de buitenlaag. Zodat je lichaamstemperatuur constant blijft.  

Bouw je sportkleding op in laagjes.

Ook is het weer van invloed welke kleding je draagt. Is het warm weer, dan kan je het beste lichte materialen dragen die soepel om het lichaam zitten. 
Is het koud en regenachtig weer dan is het van belang dat je lichaam het zweet van binnenuit wel kan afvoeren naar buiten toe, maar de wind en regen moet de kleding zoveel mogelijk tegenhouden. Het handigst hierbij is om te werken met laagjes.  


De eerste laag die je op je huid draagt moet het zweet goed kunnen afvoeren. Het advies is om een goed thermoshirt te dragen. 


De tweede laag, die je over je thermoshirt draagt is van belang om je lichaam warm te houden.  


De derde laag draag je wanneer het regenachtig of winderig weer is. Deze laag beschermt je tegen de regen en wind, maar moet wel het zweet doorvoeren naar buiten. Vaak bevatten deze stoffen een membraan, die hier speciaal voor ontwikkeld is. Hierdoor kan je lichaam blijven ademen.  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site maakt gebruik van cookies om je een betere surfervaring te bieden. Door deze website te bekijken en te gebruiken ga je akkoord met het gebruik van cookies.